Neem contact op
Postbus 115
4300 AC  Zierikzee

ZIERIKZEE-MONUMENTENSTAD


Rengerskerke natuurtocht

Natuurgebied Renkerskerke

Natuurgebied Rengerskerke. Vanwege de rustige ligging en het milde klimaat bezoeken iedere winter honderden smienten en wintertalingen het ondiepe waterrijke Rengerskerke om voedsel te zoeken. In het voorjaar worden ze afgewisseld door broedvogels als de kievit en grutto. Soorten als de kluut, wulp tureluur en lepelaar zijn hier het hele jaar door te vinden. Dit gebied (natura2000) is onderdeel van het grootste nationale park van Nederland en is een overwintergebied voor eenden en ganzen en een belangrijk rust- en broedgebied voor weide- en kustvogels. Het onderhoud van de broedeilandjes wordt door vrijwilligers gedaan.

TURELUUR

De Tureluur is gekozen als ambassadeur van het natuurontwikkelgebied Plan Tureluur, waar Rengerskerke onderdeel van is. Het is een van de soorten die het meest profiteert van de natte natuur. Het broedgebied van de tureluur is sinds de aanleg fors uitgebreid.

LEPELAAR

Al roerend door het water zeeft de lepelaar garnaaltjes en stekelbaarsjes naar binnen. De statige loop, het witte verenkleed en de lange donkergekleurde lepelvormige snavel maken de lepelaar tot een prachtige soort die zich de laatste jaren steeds beter thuis voelt in de natte natuur van Plan Tureluur. 

ZILVERREIGER

In tegenstelling tot zijn grotere broer, de grote zilverreiger, is de kleine zilverreiger een meer algemene gast in Zeeland. Herkenbaar aan de gele tenen jaagt hij stilstaand of al lopend op kleine visjes. Slapen doet hij in de bomen bij de Schelphoek of Ouwerkerk. Broedplekken bevinden zich vooral op Oostvoorne.

WINTERTALING

In de winter strijken grote groepen wintertalingen neer in de natte natuur van Rengerskerke. Met zijn prachtige kastanjebruin en donkergroen gekleurde kop geeft vooral het mannetje het gebied extra kleur in de grijze winterperiode. Met de kop onder water zwemmen ze rond om kleine waterdieren en plantaardig materiaal te verzamelen.

SMIENT

Rengerskerke wordt in de wintermaanden ook overspoeld door vele smienten, die bijna even knap zijn  als hun soortgenoot de wintertaling. Opvallend bij het manetje is de roomgele streep over de kop. Maar misschien nog wel kenmerkender is het geluid van een smient. Niet voor niets wordt hij ook wel 'fluiteend' genoemd.

KIEVIT
Als het 'tjoewiet' fel boven de velden uitklinkt en kieviten halsbrekende caprioolen uuithalen in het luchtruim, dan weet je dat het voorjaar is. De kievit is een weidevogel pur sang die zich helemaal thuisvooelt in de nate grasvelden van onder andere Rengerskerke. De beschermde status van ghet gebied heeft de afgelopoen jaren steeds vaker tot broedsucces geleid.

TOPPRESTATIE

Het is een topprestatie die duizenden vogels ieder jaar weer leveren tijdens de vogeltrek. Neem bijvoorbeeld wintergasten als de smient en wintertaling, die ieder najaar hun broedplekken in het hoge noorden verlaten om hier te overwinteren. Gedreven door instinct trekken vogels weg bij daling van temperatuur en afname van voedselaanbod.

Wapen van Rengerskerke

NAAMGEVING RENGERSKERKE

Rengerskerke was een heerlijkheid en sinds de 14e-eeuw een zelfstandige parochie, rondom vermoedelijk een motte. (een hoogmiddeleeuws torenvormig burchttype, aanvankelijk meestal in hout opgetrokken, later in steen gebouwd. Het hoofdkenmerk was dat het stond op een motte, een aangelegde aarden heuvel).

De gemeente bestond uit de twee domeinen Rengerskerke en Zuidland. Rengerskerke was een dorp 3 kilometer ten noordwesten van Zierikzee. Het dorp verdween bijna geheel na de vloed in 1662.

Zuidland was een polder, en bestond uit de dorpen: Simonskerke, Zuidkerke, Brieskerke en Sint Jacobskerke. Daarnaast lag ook de buurtschap 's Heer-Arentshaven in de polder. Alle plaatsen verdwenen bij stormvloeden in de 16e eeuw. In de 19e eeuw lag het bevolkingsaantal van de voormalige gemeente rond de 120.

MEER INFORMATIE


- Het natuurgebied Rengerskerke is gelegen tussen ten noorden de N59/Nieuwe Koolweg/Klerksweg en ten zuiden de Weldamseweg en wordt doorsneden door de Boerenweg en Levensstrijdweg.



- Waarneming Rengerskerke Noord

- Waarneming Rengerskerke Zuid


teksten: Natuurmonumenten, Wikipedia

artikel geplaatst: 26-02-2021

laatst gewijzigd: 26-02-2021


Share by: